Spring naar content

Bewegen….

Bewegen voor mij is, onder andere, iets doen met mijn lichaam, wandelen, hardlopen, tennissen, pilates. Wandelen en hardlopen kon gelukkig de afgelopen periode prima in de omgeving waar ik woon. Sinds een week kan er ook weer worden getennist.  Met de klok meedraaien om van kant te wisselen, geen games bijhouden op het scorebord en nog veel meer maatregelen waar we ons nu aan moeten houden.

We kunnen weer bewegen maar moeten wel meebewegen.

Omdat de sportschool helaas nog steeds de deuren niet mag openen doe ik de pilates oefeningen, vaker niet dan wel, thuis. Omdat deze bewegingen mij moeite kosten en ik ze daarom niet graag doe, maar wel helpen mijn lichaam sterker te maken, doe ik dat in een groep, de anderen motiveren mij om het toch te doen en door te zetten.

Maar zonder dat we uiterlijk iets aan beweging doen, al zitten we de hele dag stil, dan is er altijd nog iets in ons wat beweegt. Onze stofwisseling en spijsvertering zijn aan het werk zonder dat we ons daar vaak van bewust zijn. Ons hart klopt, helemaal vanzelf. Het bloed dat door middel van het hart rondgepompt wordt in ons lichaam. De ademhaling, een constante stroom wat ons beweegt en wat onze buik- of borst op en neer doet gaan. Je kan het bewegen van je adem gebruiken of de beweging die ontstaat door bepaalde muziek om tot een beeld te komen. Met een potlood, een kwast of met je handen kan je de beweging in gang zetten. Zomaar een lijn, een gevoel, of iets laten ontstaan.

Of je kan bijvoorbeeld een boom tekenen en dan ervaren hoe die boom staat. Heeft ie een lange dunne stam of juist een dikke korte stam. Heeft hij veel takken en staan die takken fier de lucht in of hangen ze als bij een treurwilg. Ga eens staan en bewegen als die getekende boom, herken je je erin? Wees opmerkzaam hoe jij beweegt en wat het met je doet.

Nu we geacht worden zoveel mogelijk thuis te blijven merken we hoe we ons altijd hebben bewogen. We stapten in de auto of in de trein, het vliegtuig op weg naar… We worden nu gedwongen om stil te staan. Maar stilstaan is dus niet niks doen. Ons lichaam is altijd aan het werk, wij worden bewogen. Ben jij nu onrustig door de beperkingen en maatregelen en heb je geen zin om te sporten, geen zin om iets te ondernemen, of wil je juist iets heel anders maar weet je niet wat?

Beeldende therapie zet je in beweging, ik laat je het graag ervaren.