Spring naar content

De zin van het leven ontdekken.

7 september 2020

Ik ben de enige die mijzelf gelukkig kan maken. In mijn vorige blog schreef ik over geluk. Geluk is voor mij betekenis- en zinvol leven. Ik ben de enige die mijzelf gelukkig kan maken en ik hoef geluk niet buiten mezelf te zoeken.  

Erkenning en afwijzing

Het leven heeft zijn ups en downs. Heeft dit te maken met hoe gelukkig je bent? Waarom hebben zoveel mensen de overtuiging dat ze zichzelf niet gelukkig kunnen maken? Dat ze afhankelijk zijn van zaken buiten zichzelf? Dat ze liefde van een ander nodig hebben? Dit komt door hoe je groot geworden bent. Hoe je opvoeding was. We ontlenen ons hoe we ons voelen aan de reactie van anderen, op het krijgen van erkenning en het voorkomen van afwijzing. We proberen op basis van eigen inzichten en gevoelens een evenwichtige balans te vinden maar dit lukt niet altijd. Je gaat je gespannen voelen, je mist iets, krijgt last van angsten. Je gaat dit compenseren maar op een bepaald moment lukt dat niet meer.

Verbinding

Levenswijsheid, aandachtig in het leven staan, persoonlijke groei en ontwikkeling hebben mij gelukkiger gemaakt. Wandelend in de natuur, yoga en meditatie hebben me laten zien wat er werkelijk toe doet. Daarnaast heeft ook de verbinding maken met mijzelf, met mijn innerlijke wereld hier aan bijgedragen. Zonder dat ik mij laat afleiden door oordelen of overtuigingen van de buitenwereld. Wetende dat ik onderdeel ben van een groter geheel. Vertrouwen hebben in het leven hoe dit zich ook voordoet. 

ACT is een prachtige methode die mij dit mede heeft geleerd.

Als beeldend therapeut leer ik je met behulp van kunstzinnige therapie én ACT mogelijkheden ontdekken en toe te passen waardoor het zelfbeeld verandert en waardoor je weer de verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven kan nemen. Dat hoe de situatie in je leven ook is je gelukkig bent. Je je kunt verbinden met de mensen om je heen en van betekenis kan zijn voor jezelf en voor de ander.