Spring naar content

Jezelf leren kennen.

23 juni 2020

Kan jij antwoord geven op de vragen; Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe kom ik waar ik wil zijn? Ieder mens heeft kwaliteiten, iets waar je goed bent. Vaak zie je je eigen kwaliteiten niet omdat ze bij je horen of omdat je ze gewoon bent gaan vinden. Een ander merkt het vaak wel op en bewonderd datgene in jou. Neem nu perfectionisme: je wilt altijd alles heel precies doen, geen fouten maken, je huis ziet er altijd tiptop uit. Je houdt van structuur. Een hele mooie kwaliteit totdat je té perfectionistisch wordt, dan kost het je veel energie en tijd en brengt het ook vaak nog spanning met zich mee. Of neem zorgzaamheid, je staat altijd voor een ander klaar. Je man, je kinderen, je ouders. Er is altijd wel wat waar je ze mee kan helpen en dat doe je dan ook graag. Maar word je té zorgzaam dan word je misschien wel wat bemoeizuchtig.

Uitdaging, wat wil ik

Zou jij nu wel graag willen zijn als die goede vriendin die rustig aan tafel zit en een kopje thee drinkt, tijd neemt om een boek te lezen. Die tijd vrij maakt om iets leuks te ondernemen. Die de boel de boel laat en waar het toch geen puinhoop is in huis? Dan is dit je uitdaging! Vragen je ouders of buren je of je boodschappen wil doen en doe je dat graag maar komt het vandaag niet uit? Doe het dan niet vandaag. Geef aan wanneer het wél uitkomt voor jou. Egoïstisch? Helemaal niet, je geeft je grens aan en dat is goed voor jezelf zorgen.

Wie ben ik?

Dat ben jij met al je mooie en minder mooie eigenschappen. Je kwaliteiten, je valkuilen en je uitdagingen.

Hoe kom ik waar ik wil zijn?

Jezelf leren kennen, in de gaten houden wanneer je ergens energie van krijgt, je in een flow bent. Je blij en energiek de dingen doet die je wilt doen. Als je het tegenovergestelde ervaart: dat iets je moeite kost, je ergens van baalt of er is iets dat je  boos maakt of verdrietig dan kan je hier wat aan doen. Een mens zit ingewikkeld in elkaar. Je wordt door je opvoeding en omgeving gevormd als kind. Nu je volwassen bent kan je je gedrag veranderen als je er last van hebt.

Als je jezelf gaat kennen krijg je ook een andere relatie met de mensen om je heen. Persoonlijke ontwikkeling is groeien. Je bewust worden van je handelen. Accepteren wat je niet kan veranderen en veranderen wat je kan en wilt veranderen. Keuzes maken en gaan doen. Je uitdaging aangaan. Met de juiste tools gaat het je lukken. En je hoeft het niet alleen te doen, ik wil je begeleiden op deze weg van groei en bewustZIJN.