Spring naar content

Kruip jij het liefst weg onder een dikke deken?

26 februari 20121

De wereld was opeens bedekt met sneeuw. Niet zomaar een laagje, voor Nederlandse begrippen een dik pak wat zelfs een aantal dagen bleef liggen. De sneeuwklokjes die voorzichtig boven de grond uitkwamen waren niet meer zichtbaar. De biddende monnik voor het raam had een witte deken om zich heen. Alles was bedekt onder een flinke laag sneeuw.

Wegkruipen heeft een functie!

Toen ik een jaar of 10 was klom ik in een grote berkenboom die bij ons achter het huis stond. Als ik hoog genoeg klom dan kon ik de dijk zien met daarachter de IJssel. Vaak zat ik daarboven in de boom op een tak. Ook hadden we in de garage een zoldertje waar ik vaak zat. Er was geen trap dus ik moest heel wat capriolen uithalen om erop te komen maar blijkbaar had ik het ervoor over. Dit bedacht ik me laatst toen ik op mijn meditatieplekje zat. Ik vind het fijn om af en toe alleen te zijn. Mij even helemaal afsluiten van de buitenwereld. Niet alleen in de winter (die daar uitermate geschikt voor is) maar in elk jaargetijde. En zoals ik er dus laatst achter kwam deed ik dat als kind al!

Minder zorgen, tevreden en ontspannen

Als kind fantaseerde ik veel en was ik uren aan het dagdromen, vaak had ik ook papier, potloden of een boek bij me. Nu doe ik veel Vipassana-meditatie ook wel ‘inzichtsmeditatie’ genoemd. Het principe is om aandachtig te zijn, aanwezig te zijn met wat er nu afspeelt in- en om je heen. Je observeert je gedachten, gevoelens, emoties, ademhaling of je lichaam. Je merkt op wat er is. Ook buiten jezelf om aan geluiden, geuren of andere zintuigindrukken. Je merkt alleen op en identificeert je er niet mee. Zo krijg je inzicht in wat je bezighoudt, je gedachtenpatronen, je acties en wat je tegenhoudt om tot actie te komen. Het is niet alleen stilzitten op een kussen of bankje! Je kan het ook heel goed lopend doen, ook dat levert je wat op:

  • Je wordt rustiger
  • Je maakt je minder snel zorgen
  • Het verhoogt je concentratievermogen
  • Je denken wordt helderder
  • Je kunt beter beslissingen maken
  • Je creativiteit verhoogt

Voor mij een reden om mij elke dag even terug te trekken. Hoe vaker je mediteert hoe makkelijker het je afgaat en hoe beter je alles om je heen kunt laten gebeuren.

Dromen worden werkelijkheid

En dagdromen doe ik ook nog steeds maar nu in de vorm van manifesteren. Mijn droom maak ik zichtbaar in een moodboard. Hoe magisch als het dan ook nog werkelijkheid wordt. Bij be in line is al het materiaal aanwezig wat jij nodig hebt om een moodboard te maken. Maak gerust een afspraak, en maak je droom zichtbaar op jouw manier. Geweldig als je dromen werkelijkheid worden, dat wil toch iedereen?

Je af en toe verstoppen, wegkruipen en alleen zijn is helemaal niet erg. Mij levert het veel op. Als ik een vol hoofd heb en druk ben, dan helpt het om tot rust te komen en weer ruimte te krijgen. Nieuwe ideeën ontstaan en worden werkelijkheid. Het dekentje op de bank lekker om je heen geslagen als je aan het chillen bent is natuurlijk ook fijn. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Als jij goed in je vel zit, kan je er zijn voor je naasten en doen waar jij energie van krijgt. Doe wat bij je past.