Spring naar content

Leven alsof je iedere dag vakantie hebt

19 juli 2022

Hoe klinkt dat? Leven alsof je iedere dag vakantie hebt?

Voor mij is het doen wat er op dat moment nodig is zonder dat er “moeten’ aangekoppeld is. Vanuit rust en ontspanning de dingen doen. Op vakantie is dat rustig wakker worden, een kopje thee in de tuinstoel, luisteren naar de geluiden om mij heen. De fiets pakken om boodschappen te doen of naar het strand te gaan. Geen haast, geen drammer in mij die van alles moet.

Vakantiegevoel

Afgelopen februari heb ik gezegd dat ik ga leven alsof ik iedere dag vakantie heb omdat wij voor ruim een jaar in een vakantiehuisje wonen. Geen groot huis om schoon te houden, geen tuin, tijd over was mijn redenering. Toen nog niet wetende wat het inhoudt om een nieuw huis te bouwen op een stuk grond waar nog geen kabel of leiding aanwezig is. En toch heb ik het vakantiegevoel, ondanks dat er heel veel geregeld moet worden en de agenda goed gevuld is.

Hoe dan?

Mijzelf op nummer één zetten, goed voor mijzelf zorgen. Als ik niet goed voor mijzelf zorg, wie doet het dan? Dat is de val waar veel mensen in lopen. Iets verwachten van een ander, maar hoe zuur als jij niet krijgt van die ander wat jij wilt, wat jij nodig hebt? En als die ander je geeft wat jij nodig denkt te hebben, geeft die dan dat precies zoals jij wilt? Goed voor mijzelf zorgen betekent niet dat ik niet meer naar een ander omkijk. Juist doordat ik mijzelf geef wat ik nodig heb kan ik er voor een ander zijn. Hoe ik dat doe? Dat wil ik je graag vertellen onder het genot van een kopje koffie of een wandeling, stuur me maar een berichtje, info@beinline.nl.

Niet alleen

Niet dat ik alles alleen doe, ik loop ook wel eens tegen dingen aan. Hoe fijn is het dan om iemand te hebben waar je goed mee kan praten, die je net dat zetje of inzicht geeft waardoor je weer verder kan. En ik heb veel geleerd in de afgelopen jaren, ACT, Acceptance and Commitment Therapy, is een van de vele tools die mij zoveel makkelijker en flexibeler in het leven doet staan. Ook ik heb gebeurtenissen en dingen die niet leuk zijn of pijn doen, en toch blijf ik dat vakantiegevoel houden. Niet alleen de periode dat wij in dit vakantiehuisje wonen, maar ik wil het voor altijd. Vanuit rust en ontspanning leven, bewuste keuzes maken door naar mijn gevoel en naar mijn lichaam te luisteren. Het geeft ruimte en vrijheid. Je kent vast de uitdrukking, leven als een God in Frankrijk! Ik ben dus zeker niet de enige die op deze wijze wil leven.