Spring naar content

Yeah vakantie

12 juli 2021

Als kind ben ik weinig op vakantie geweest. Ik weet nog dat ik bij mijn vader en moeder in een klein tentje moest slapen en ook een keer dat we een paar dagen in de caravan van de buren mochten. Een foto herinnert er nog aan dat de hele camping onder water stond na een hoosbui. Ik was nog jong en herinner me weinig meer van deze vakanties.

Wat ik me wel herinner zijn de dagen aan het Veluwe meer. ‘s Morgens werden de tassen met badlakens en zwemkleren gepakt, de koelbox gevuld en een houten kistje waar een gasbrandertje inzat. Hele dagen zaten we aan het water, op een surfplank of roeiboot. Samen met ooms, tantes, nichtjes en neefjes was het daar een gezellige boel. Elke dag gingen we weer naar huis en sliep ik weer in mijn eigen bed.

Totdat ik verkering kreeg. Zijn ouders gingen al jarenlang met de caravan naar het buitenland. Duitsland, Oostenrijk, Joegoslavië, drie hele weken waren ze weg van huis. Het klonk mooi, elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat warm, zwemmen, surfen, ik wilde wel mee.

Unheimisch

Een week voor vertrek kreeg ik buikpijn, werd misselijk, maar ik wilde niet ziek worden, ik wilde mee op vakantie. Ondanks dat ik mij niet lekker voelde heb ik mijn tas gepakt en ben meegegaan, de klachten zouden wel overgaan.

Meerdere keren is dit voorgekomen. Zodra de vakantie dichterbij kwam kreeg ik klachten. Als ik genoeg afleiding had dan ging het wel maar was ik alleen dan kwamen ze zo weer op. Eenmaal op de plaats van bestemming waren er dagen dat ik geen hap door mijn keel kon krijgen, niet lekker in mijn vel zat en naar huis wilde. Het kon een paar dagen goed gaan en opeens was er dan weer een unheimisch gevoel.

Van alles heb ik geprobeerd. Samen met mijn ouders op vakantie, met mijn broer, alleen met man en kinderen, dichtbij huis, niets hielp. Na maximaal 10 dagen moest ik weer naar huis. Als ik de toren van Wijhe weer zag waren mijn klachten weer weg.

Heimwee

Het heeft lang geduurd dat ik door had dat ik last van heimwee had. Wikipedia omschrijft het zo: “van heim (archaïsch woord voor woonplaats, huis) en wee (archaïsch woord voor pijn) is het pijnlijke gemis van thuis, het gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende. Het speelt vooral als men op een onbekende plek is, bijvoorbeeld op vakantie”.

Vele vakanties heb ik hiermee geworsteld en ertegen gevochten totdat ik de opleiding tot energetisch therapeut deed. In die opleiding heb ik aan mijn heimwee gewerkt en sindsdien ben ik er helemaal vanaf!

Nu kan ik roepen, yeah vakantie! Even al het vertrouwde loslaten en nieuwe onbekende plekken ontdekken. En dan weer thuiskomen, opgeladen en verrijkt en beseffen hoe fijn (t)huis ik heb.

Rouw, verlies en verder

Heimwee komt vaak voor als je op een onbekende plek bent, maar zoals Wikipedia het beschrijft, “het is ook het pijnlijke gemis naar geborgenheid en de zekerheden van het bekende”.

Dit kan je dus ook tegenkomen bij rouw en verlies. Wanneer je partner is overleden, een ander iemand die je lief is, een scheiding achter de rug hebt, of verhuisd bent.

Na de zomervakantie op dinsdagmorgen 7 september start ik een workshop over rouw, verlies en verder. Kijk voor meer informatie op de website.

Of stuur een mail als je mee wilt doen of hier meer over wilt weten.