Spring naar content

De uitdaging aangaan, juist nu!

11 mei 2020

Woorden die begin dit jaar nog vrij bijzonder waren zijn nu in relatief korte tijd onderdeel geworden van onze dagelijkse routine. Lockdown, social distance, stay home. Een wereldwijde pandemie zorgt ervoor dat het leven opeens helemaal anders is. We zitten grotendeels thuis of zijn juist keihard aan het werk in de vitale beroepen. Misschien is jouw leuke baan opeens wel onzeker, omdat de economie grotendeels stil ligt. Er zijn veel eenzame mensen, veel zieken en mensen die komen te overlijden. Hou je het nieuws bij elke dag of kun je het wat loslaten? Leef je vanuit angst of zie je lichtpuntjes en heb je vertrouwen?

Veranderingen!

Een crisis zet alles op z’n kop, voor de ene persoon nog meer dan voor de andere. Hoe is het voor jou? Om nu te leven zonder te weten hoe deze situatie zal aflopen? Kun je het allemaal nog overzien? Je kunt alles onder controle willen houden, dingen overdenken en alles willen beredeneren.

Het kan ook anders: luisteren naar de signalen van je lichaam en je intuïtie volgen.

Deze tijd waarin we meer op onszelf worden teruggeworpen is een mooi moment om signalen die je lichaam je geeft op te pikken. Dat uur dat je nu overhoudt omdat er iets niet gedaan kan worden benutten om stil te worden, te luisteren. Luisteren naar de omgevingsgeluiden die nu heel anders aanhoren dan voor de crisis, luisteren naar je gedachten en opmerken wat er allemaal in je leeft.

Helemaal de tijd voor jezelf nemen, voelen wat er nu is en er stil bij durven staan. Dit kan moeilijk zijn, al helemaal als je dit nog nooit hebt gedaan. Gedachten en gevoelens komen bovendrijven die je al een lange tijd hebt weggestopt. Maar het gaat je wat opleveren. Op deze manier kun je jezelf beter leren kennen. Wat deed je eigenlijk allemaal voor de crisis? Werd je daar gelukkig van? Hoe voelde je je toen?

Je kunt uitzoeken wat belangrijk voor jou is en daarna gaan handelen. Accepteren wat je niet kan veranderen. Even pas op de plaats, genieten van de zon, van wat er nu wel is. In mijn werk als beeldend therapeut gebruik ik ACT, acceptatie en commitment therapie. Lukt het je nu niet om de rust in jezelf te vinden en is dat juist waar je nu het meest naar verlangt? Ik help je er graag bij.