Spring naar content

Geluk.

11 augustus 2020

Er zijn veel quotes, spreekwoorden en gezegden waarin het over ‘geluk’ gaat. Zonder geluk vaart niemand wel, een geluksvogel zijn, scherven brengen geluk, dat is meer geluk dan wijsheid, een geluk bij een ongeluk, er zijn er nog veel meer. Ik heb laatst zelf ook een quote gedeeld op social media: ‘Zoek niet naar geluk, creëer het.’

Wat is geluk?

Dat is voor iedereen anders.  Voor mij is het van betekenis zijn en de zin die ik aan mijn leven geef. Hoe bewuster ik leef en hoe meer ik leef naar mijn waarden, hoe bevredigender mijn leven is. Dat is niet van de ene op de andere dag gegaan. Het is een proces van persoonlijke groei en -ontwikkeling die nooit ophoudt. Waarden zijn richtingaanwijzers hoe het leven zin en betekenis te geven, in mijn vorige blog heb ik over waarden geschreven, https://beinline.nl/2020/07/08/waar-leef-jij-voor/

Een bevredigender leven

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, alleen is iedereen (nog) niet in staat hier vorm aan te geven. Iedereen heeft zijn eigen waarden maar velen zien deze niet (meer) doordat je wordt opgeslokt door alle afleiding en ruis in en om je heen. Het kan ook zijn dat je ze nooit hebt leren kennen doordat je altijd deed wat er van je gevraagd werd zonder erbij na te denken, wat wil ik!  Weten waar je werkelijke waarden liggen begint met het loslaten van controle. Je bent vrij om je leven in te richten op de manier zoals jij graag zou willen als je weet dat dingen mogen  en dat in principe niets moet. Het helpt om een bevredigender leven te creëren.

Betekenisvol en zinvol leven

Geluk is een mengeling van tevredenheid, gemoedsrust, geborgenheid en zelfvertrouwen. Het idee dat het goed is. Het gevoel hebben dat aan je behoeften is voldaan.  Als je weet dat factoren buiten je uiteindelijk niet allesbepalend zijn voor je geluksgevoel. Dat je zelf dingen kunt doen om het geluk te behouden en te verbeteren. Als je dan ervaart dat je leeft waarvoor je bestemd bent en dat je iets waardevols hebt bij te dragen dan geeft het je leven zin en betekenis.

Daarom spreek ik van een betekenisvol en zinvol leven in plaats van geluk.

Mijn scriptie die ik heb geschreven voor de opleiding tot psychosociaal beeldend therapeut had als titel, hoe waarden kunnen bijdragen aan een betekenisvol en zinvol leven. Bovenstaande blog bevat een klein gedeelte uit deze scriptie. Boeken die ik hiervoor heb gelezen zijn o.a:

  • De zin van het bestaan – Viktor E. Frankl
  • De zin van het leven – Fokke Obbema
  • Denk wat je wilt, doe wat je droomt – Gijs Jansen