Spring naar content

Het geheim voor (meer) zelfvertrouwen, veerkracht en geluk…

12 januari 2021

Heb je de gezelligheid met vrienden en familie gemist met kerst en de jaarwisseling? Baal je van de lockdown die ons thuis moet houden, waardoor we niet kunnen sporten, winkelen, of af kunnen spreken met vriendinnen? Misschien vind je het stiekem ook wel fijn om niet zoveel verplichtingen te hebben, zodat je extra tijd voor jezelf en je gezin hebt.  

Of word je juist onrustig als je tot stilstand komt?

We gingen altijd maar door, er was continue afleiding. Nu er heel veel niet kan, zijn we veel thuis. Daar kunnen we ook heel druk zijn met gezin, huishouden, hobby’s, social media of Netflix. We kunnen altijd bezig zijn en altijd maar doorgaan.

Wil jij eens even helemaal niks doen?

Niks doen, rustig zitten of wandelen zonder doel? Hoe vind je dat? Spring je snel weer in de benen of pak je je mobiel weer als afleiding? Een gewoonte die er zo is ingesleten en heel veel van je kostbare tijd vraagt. Tenminste… ik weet niet hoe dat voor jou is, maar ik kom altijd tijd te kort. Ik betrap mij er zelf vaak op dat ik weer doelloos zit te scrollen op mijn mobiel. En dat terwijl ik het zo fijn vind om te tekenen, te lezen of om mij terug te trekken en helemaal stil te worden, even helemaal niets.

Beter inslapen

Het begin van mijn bewustwordingsproces is alweer lang geleden. Het begon na de bevalling van onze jongste dochter dat ik naar yoga ging. Bewegingen en houdingen waarbij het niet ging om snelheid en de beste te zijn maar alleen maar voelen. Alles met aandacht doen.

De laatste 10 minuten van de les was er altijd een eindontspanning, heerlijk vond ik dat.

Dat liggen en alleen maar zijn -zonder iets te moeten- vond ik zo fijn dat ik op zoek ben gegaan naar een meditatiecursus. Daar leerde ik om te gaan met alle gedachten en gewaarwordingen in hoofd en lichaam. Het heeft me onder andere geholpen om makkelijk in slaap te vallen. Terwijl ik daarvoor moest lezen voordat ik kon slapen en dan nog vaak lang wakker lag voordat ik in slaap viel.  

Mediteren

Pfff niks voor mij, zweverig hoor(de) ik vaak. Tegenwoordig is het normaler geworden en wordt (mindfulness)meditatie in het bedrijfsleven al vaak toegepast. Het is wetenschappelijk aangetoond dat meditatie bijdraagt aan zelfvertrouwen, veerkracht en geluk. Het is het zijn in het hier en nu. Niet makkelijk omdat je gedachten je constant afleiden… Maar oefening baart kunst en dan ga je ervaren hoeveel baat je erbij hebt!

Ben je nieuwsgierig geworden? Ik kan je er veel over vertellen, en tips geven over boeken en apps die ik zelf gebruik. Creatief bezig zijn is ook een supertool om tot ontspanning te komen. Geen inspiratie? Maak een afspraak en kom een keer naar mijn werkruimte in Villa Waterloo en hou de socials en agenda in de gaten.