Spring naar content

Het leven is en en…

30 april 2021

Als een boom
diepgeworteld in de aarde,
met zijn kruin torenhoog de hemel in, armen breed, wijd open
stond hij daar boom te wezen met gebladerte
dat zon doorblakerd groen
nog na zuchtte van onophoudelijk zomeren

wel al was de felle middagzon geweken en bleef de warmte aangenaam
de zomer prikkelen
tot verder openbloeien.

toen was daar ineens gekraak onverwacht, genadeloos versplinterde
zijn stam
tot scherven niets en niemand onverbiddelijk verdronk het zomergroene lover in een bloedplas avondlicht
van een zon
die verdrietig onderging
en zwaar van ellende
zich ernstig afvroeg
of zij ooit nog
een nieuwe morgen, een nieuwe dag geboren zou laten worden.

Gerard Oostveen

Een overlijdensbericht. Een vrouw van mijn leeftijd, we gingen naar dezelfde middelbare school. Ik kende haar niet zo goed, maar mijn eerste reactie was; hoe dan?! Een ogenschijnlijk gezonde vrouw, ze stond volop in het leven. Waarom?Een paar maanden geleden net zo’n soort bericht. Het grijpt me aan, leeftijdgenoten een gezin achterlatend. Hoe moeten de nabestaanden verder? Ze móeten verder! Verdriet, ongeloof, boosheid, verwarring en veel vragen waar ze mee achter blijven. We worden geboren en we gaan weer dood, de enige zekerheid die we hebben en wanneer het gebeurt weet niemand.

Wij zijn een deel van de natuur en hebben te maken met de energieën van de natuur. De aarde is onderhevig aan veranderingen en de mensen en dieren ook. Elke dag verandert ons leven, we groeien op en worden ouder. De seizoenen laten ons zien wat meegaan met de natuur betekent.

The circle of life

De lente staat symbool voor de jeugd, de zomer voor volwassenheid, de herfst voor de levensavond en de winter voor het sterven. Na de donkere winter waarin niets lijkt te groeien, komen de in de aarde verstopte bolletjes weer boven de grond. We zien weer lammetjes in de wei dartelen, de knoppen aan de bomen, hagen kleuren weer groen en de takken van de bomen vullen zich weer met bladeren. De vogels fluiten en krijgen jonkies, alles groeit en bloeit. En dan langzaam kleuren de bladeren van groen, naar oranje naar bruin en vallen van de bomen. De koeien en schapen worden weer naar binnen gebracht, de mensen kruipen weer bij de kachel. Hoe prachtig is het proces van geboren worden en afsterven in de natuur. Mooie plaatjes levert het op. Vaak sta ik erbij stil en verwonder mij.  

Maar als je nu midden in een rouwproces zit? Door het overlijden van een dierbaar persoon, een scheiding, een ziekte die je treft, ouderdom, of het verliezen van werk, dan word je daardoor opgeslokt en heb je wel wat anders aan je hoofd. Kan jij ondanks dit toch nog oog voor je omgeving en voor de veranderingen van de seizoenen hebben?

Loslaten van spanning

Een ademhalingsoefening helpt om je focus te richten op je lichaam en te ontspannen.

Maak als je uitademt van je handen vuisten en laat ze los bij een inademing. Breng ondertussen je aandacht naar je bekken bodem en onderbuik. Bij de uitademing kun je je buik intrekken en weer loslaten en vullen op de inademing. Doe dit een keer of 10.

Als je nu veel spanning hebt kan je ritmisch gaan schudden. Eerst met je handen en polsen wapperen, dan je onderarmen meebewegen en daarna de hele arm. Dit doe je ook met je benen. Laat daarna je hele lichaam meetrillen, doe wat jij fijn vindt. Deze beweging voert de spanning uit je lichaam zodat het weer kan gaan stromen. Voel hoe het gaat tintelen, misschien ervaar je warmte. Voel ook de vreugde, de wereld lijkt nu anders als je contact kunt maken met deze gevoelens.

Sluit af met:

Adem in en kom tot rust

Adem uit en glimlach

Thuisgekomen in het nu

Is elk moment een wonder

Er is moed voor nodig om ons eigen leven vorm te geven

Het leven is en/en, niet of/of. Vreugde en verdriet, beiden horen bij het leven. Ieder mens staat anders in het leven. Ieder mens beleeft rouw anders. Rouw is geen fase of een proces. Verdriet en gemis veranderen van vorm, de intensiteit veranderd, maar het verlies zal altijd een deel van je blijven want het hoort bij je leven.

Heb je hier vragen over of kom je er alleen niet uit, neem dan contact met mij op dan begeleid ik je graag.