Spring naar content

De eerste ontmoeting

26 maart 2021

Heb je wel eens een sollicitatiegesprek gehad? Een first date?  Hoogstwaarschijnlijk heb je gedoucht en je haren in model gebracht, misschien nog wat kleur op je gezicht en je ogen, en een vleugje lippenstift opgedaan. Deed je kleren aan waarin je je lekker voelt, maar zeker niet je oude spijkerbroek of vale trui! Hoe je er aan de buitenkant uitziet is in zo’n situatie best belangrijk.

Hoe belangrijk is de buitenkant echt?

Maar wat zegt dit in feite over jou? Ik kan er heel netjes en verzorgd uitzien. En eerlijk is eerlijk, als ik dan in de spiegel kijk ben ik ook tevreden over mijzelf en geeft het me een goed gevoel. Heb ik een dag geen zin om iets aan mijn uiterlijk te doen dan oogt dat heel anders. Ik oog misschien pips en slaperig, maar van binnen voel ik me hetzelfde als dat ik mij tiptop verzorg.

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Je bent ziek, voelt je niet lekker, je hebt iets meegemaakt wat al je energie opslokt. In deze situatie aandacht aan je buitenkant besteden komt helemaal niet in je op. Het zal je een zorg zijn hoe je eruitziet. Je hebt geen zin om je haren te wassen, je kleren te wassen, je veters te strikken. Je pantoffels lopen toch ook fijn? In deze situatie kijkt er misschien iemand naar je om. Vraagt aan je hoe het met je gaat en of je hulp kan gebruiken of iets nodig hebt.

Maar hoe is het met diegene die er aan de buitenkant goed uitziet en zich toch shit voelt?

In bepaalde situaties wil je vertellen wat je bezighoudt of waar je last van hebt, maar word je niet gehoord. De ander wil ook haar verhaal vertellen, of is te druk met andere dingen. Dus je laat het maar zoals het is.

Vraag die aandacht!

Het klinkt misschien negatief -aandacht vragen- maar doe je het op de juiste manier en met de juiste woorden, dan is het dat zeker niet. Lukt het toch niet, zoek dan iemand anders en vraag of ze naar je wil(len) luisteren. Geef aan dat je graag wil delen wat er binnen jou leeft. Aan de buitenkant kan niemand zien hoe jij je voelt. Soms doe je je beter voor, dan hoe het in werkelijkheid met je is. Dus als je ergens mee rondloopt wat maar in je hoofd blijft spoken, of je wil je verhaal aan iemand kwijt, vraag hulp!

Buitenkant-binnenkant

Ik heb een hele mooie oefening om dit te ervaren! Doe dit samen met iemand.

Pak allebei een stuk klei of maak brooddeeg ter grootte van een sinaasappel.

Kneed het en voel hoe soepel of stug het is. Moet er nog wat water bij of is het te nat.

Voelt het koud of warm aan. Hoe beweegt het tussen je vingers. Kneed door en voel alleen de klei tussen je handen.

Ga vervolgens met je ogen dicht een vorm maken van hoe jij je nu voelt. Doe dit een minuut of 10. Schrijf op wat je hebt gedaan, wat je gevoelens waren en wat voor gedachten je had.

De ander doet dit ook. Nu ga je het beeld van de ander beschrijven, je benoemt wat je ziet. Daarna doet de ander dat met het beeld van jou. Als afsluiting noem je een woord wat jij het meest passend vindt bij het kleibeeld van de ander.

Nu mag je allebei vertellen of het klopt wat de ander heeft benoemd. Klopt de buitenkant met de binnenkant?

Oordeel niet

Dus kom je iemand tegen en heb je een oordeel? Maak eerst een praatje, vraag met oprechte belangstelling hoe het gaat en luister. Vul niet in, kom niet met je eigen verhaal of goedbedoelde adviezen. Wees aanwezig! Achter ieder mens schuilt een verhaal.

Wil jij een luisterend oor? Iemand om samen mee te kleien? Klik dan hier.