Spring naar content

Wanneer trek jij je lijn?

2 december 2020

Nog even snel boodschappen doen voordat ik naar huis ga, ging niet zo snel. In de eerste plaats heb ik mijn stoffen zakjes voor fruit niet bij me. Dus bij de groenteafdeling pak ik een plastic zakje om appels in te doen. Mijn vinger gaat automatisch naar mijn mond om deze te bevochtigen om het zakje los te krijgen maar nee er zit een stukje stof voor mijn mond. Hoe vaak zal ik dit ongemerkt hebben gedaan de afgelopen jaren? Terwijl ik daar sta te proberen dat zakje open te krijgen vraagt iemand of het lukt. Ik glimlach en zeg dat het al even duurt maar dat het zeker gaat lukken. Ik glimlach…maar diegene ziet dat natuurlijk niet. Of ziet hij het wel aan mijn ogen? Of ziet hij dat ik helemaal niet op dit gepruts zit te wachten en dat het me eigenlijk te lang duurt? Uiteindelijk lukt het, ik heb het plastic van elkaar gekregen en kan het zakje openen. De appels gaan in de zak  en ik shop de rest van de boodschappen bij elkaar. Bij de kassa ga ik netjes achter de met plakband getrokken lijnen staan totdat ik aan de beurt ben.

Interactie

Een onzichtbare lijn tussen mij, achter het mondkapje en de man. Kon hij wat aan mijn ogen zien of aan mijn lichaamshouding?

Beeldende taal

Een lijn in de beeldtaal staat voor interactie en communicatie.Een lijn verbindt maar kan ook begrenzen. Met een lijn kan je iets onderstrepen of doorstrepen. Het kan richting geven. De lijnen op de grond bij de kassa maken duidelijk dat ik afstand moet houden.

The sky is the limit

De lijn is een puur abstract gegeven, het bestaat niet in de driedimensionale wereld. Het wordt gebruikt als contour en als vlakverdeling. Denk maar aan een vorm, een appel of een huis, deze worden niet omgeven door een lijn. De overgang van land naar lucht zie je als een lijn maar is het in werkelijkheid niet, the sky is the limit.

Verbinding

Maar toch ervaren we vaak een lijn, een verbinding met onze omgeving. Lijnrecht tegenover iets of iemand staan of iemand aan het lijntje houden zijn spreekwoorden die niet zomaar zijn ontstaan. Met onze lichaamshouding kunnen we die lijn aangeven. We reiken onze hand uit naar iemand om behulpzaam te zijn of we houden iemand juist op afstand door onze armen uit te strekken. En dan is er de onzichtbare lijn, de verbinding van hart tot hart.

Het onzichtbare zichtbaar maken

De lijn gaat ook over het gebaar, hoe zet jij jouw handtekening, hoe ziet je handschrift eruit? Hoe trek jij een lijn? Is het scherp en krachtig, of zacht, onzeker en aftastend. Is het kriebelig of groot? Zo kan je met lijn heel veel uitdrukken, bewust of onbewust, zichtbaar en onzichtbaar.

Zichtbaar maken

Een lijn is een lat die je steeds hoger legt, een afbakening die je vertelt dat je moet stoppen. Trek jij een lijn, tot hier en niet verder of zie je de lijn niet en ga je altijd maar door? Nog snel even dit, nog snel even dat? In de creatieve werkvormen die ik aanbied kan jij je eigen lijn zichtbaar maken om zo je eigen grenzen aan te geven en te (leren) zien wie jij bent en wat jij wilt.