Spring naar content

Waar leef jij voor?

8 juli 2020

Als jij een potlood ziet liggen hoe zou jij die dan omschrijven? Als ik naar een potlood op ooghoogte kijk zie ik een smal, langwerpig stukje hout, spits toelopend. Kijk ik van de achterkant dan zie ik een rond vlakje en kijk ik van de voorkant dan zie ik een punt. Als ik je nu vraag om mij dat ronde cirkelvormig vlakje te geven dan is de kans groot dat jij mij niet begrijpt. Jij zit net aan de andere kant en ziet alleen een punt.

De waarnemer in jezelf

We hebben allebei een andere invalshoek van kijken. Ben je je daar niet bewust van dan kun je dus snel verwarring krijgen. Een heel klein voorbeeld maar zo belangrijk om te beseffen hoe je hiermee om wil gaan. Van een afstand kijken naar je eigen mening, gevoel en die van een ander. De waarnemer in jezelf kennen helpt om verbindingen met anderen aan te gaan en deze te bereiken. Omdat iedereen vanuit zijn of haar eigen belevingswereld handelt en kijkt vanuit een ander perspectief vraagt het om onthechting van je eigen gedrag.

Het gaat om waarden:

Je hebt de dingen waar ieder mens recht op heeft: de levensvoorwaarden. Hieronder vallen een dak boven je hoofd, eten, werk en inkomen. Helaas niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Religieuze waarden als naastenliefde en rechtvaardigheid. Verder heb je universele waarden zoals: vrijheid, geluk en liefde.

Waar hecht jij waarde aan?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Waar hecht jij ‘waarde’ aan? Bescheidenheid, creativiteit, eerlijkheid, vriendelijkheid… Wat voor persoon wil je zijn? Wat is voor jou belangrijk in je leven? Wat wil je nou echt, los van alle verwachtingen van de buitenwereld

Waarden zijn in jezelf en daarom altijd bij je. Ze zijn heel persoonlijk en afhankelijk van de interpretatie ervan. Waarden zijn als vuurtorens bij slecht weer, ze blijven je richting bepalen in het hier en nu. Je hoeft ze niet te verantwoorden omdat ze betekenisvol zijn voor jou. Het beseffen wat je waardeert in het leven kan een heel krachtige manier zijn om met een stressvolle of moeilijke situatie om te gaan. Het trouw zijn aan je waarden onder moeilijke omstandigheden maakt je onafhankelijk van het wel en wee van de wereld.

Zou je nu thuis hiermee aan de slag willen op een creatieve manier? Je hebt nodig een groot vel papier en kleine (memoblok) papiertjes, (acryl)verf of iets van wasco of wat zachter materiaal, softpastel en kleurpotloden. Misschien kun je dan dit eens proberen.

Gronden in je waarden

Wat motiveert jou om ’s morgens op te staan? Waar heb jij een tevreden gevoel over als je ’s avonds in je bed ligt en terugkijkt op de dag? Breng met kleur en beweging het antwoord op de eerste vraag op een groot vel papier in beeld. Je kunt hier (acryl)verf of oliepastel(is een soort wasco) voor gebruiken. Beeld het uit met het gekozen materiaal door over het papier te bewegen en probeer je te verbinden met de energie die je ervaart als je ’s morgens op staat. Als je dit gedaan hebt geef je het een naam. Nu maak je kleine tekeningen van verschillende situaties/momenten waar je een tevreden gevoel over hebt van de dag. Doe dit met kleurpotlood. Zet bij elke tekening een woord of een korte zin. Plak deze tekeningen op jou manier op het grote vel.

Hoe vond je het om te doen? Wat heb je gedaan? Hoe is het als je er nu naar kijkt?

Wil je het met mij delen of er een vervolg aan geven? Je mag ook een foto van het resultaat naar mij toesturen, wellicht kan ik je van leuke inzichten voorzien aan de hand van jouw creatie. Heb je nu niks van het aangegeven materiaal in huis en zou je wel graag creatief aan de slag willen?  Je bent van harte welkom in mijn creatieve ruimte.