Spring naar content

Je hebt altijd een keuze!

7 oktober 2020

Between action and reaction

you have the freedom to choose

-Stephen Covey-

Kiezen, hoe vaak doe je dat op een dag?

Het verschilt natuurlijk van mens tot mens maar als ik van mijzelf uitga begint het ’s morgens al met welke kleren ik aan zal doen. Ga ik ontbijten of sla ik dat over. Ga ik fietsen of pak ik de auto. Ga ik rechtdoor, linksaf of naar rechts. Pak ik een rood potlood of een groene. Allemaal keuzes die je, zonder dat je er heel bewust mee bezig bent, maakt. Totdat je een belangrijke beslissing moet gaan nemen. Dan ben je je er opeens heel bewust van dat je een keuze moet maken, een andere richting op kunt gaan. Wat gebeurt er dan in je hoofd? Waarschijnlijk is er een stemmetje (of meerdere) die van alles roepen. “Zou je dat nu wel doen?” “Dat kun je helemaal niet”, “wat kost je dat wel niet” “het is toch goed zoals het nu is?”

Voel je dan ook je lichaam? Luister je wel naar je hart of je buik? Hier spreekt je intuïtie.

Bewustwording geeft keuzevrijheid

Heel vaak walsen we over dat gevoel heen. Maar als je nu eens de tijd neemt om te luisteren, te voelen, alle stemmetjes te horen die het altijd beter weten. Deze stemmetjes die ontstaan zijn toen je kind was hebben je geholpen en beschermd. Die je nu je volwassen bent niet meer nodig hebt. Als je die stemmetjes even laat voor wat ze zijn en gaat voelen dan kom je in contact met je intuïtie, niet zichtbaar maar wel een goede raadgever.

Gaat het om verandering van baan, voor jezelf beginnen of in loondienst blijven, verhuizing, wel of niet samenwonen of trouwen: maak het inzichtelijk. Schrijf op wat positief is en wat negatief is aan de keuze die je van plan bent te maken. Als het allemaal positieve punten zijn is de keus niet moeilijk. Zijn er veel negatieve punten?  Dan is het ook verstandig om de tijd te nemen om te voelen en te horen wat je intuïtie je heeft te vertellen.

Uit het boek “de keuze” van Edith Eva Eger

‘We weten niet waar we naartoe gaan, we weten niet wat er gaat gebeuren,maar niemand kan dat wat je in je eigen gedachten stopt van je afpakken.’ Dit vertelt ook weer hoe het is als je je bewust bent van je eigen gedachten. Je hebt de keuze over hoe je denkt in welke situatie je je ook bevindt. ‘Vrijheid vinden we als we als we accepteren wat er is en als we onszelf vergeven, als we onze harten openen om de wonderen te ontdekken die nu bestaan’.

Elke dag, elk moment is een deel van ons leven. Wij hebben de keuze om ervan te maken wat wij willen. Een keer een verkeerde keuze maken is ook niet erg, zie het als een les waar je van leert.

CHOICE: Compassie, Humor, Optimisme, Intuïtie, Curiosity*, Expressie.

*nieuwsgierigheid

Heb jij nu moeite om keuzes te maken, weet je niet welke richting je op wilt of loop je vast? ACT in combinatie met beeldend werken is een prachtig middel om je hierbij te helpen.